Historie 1978-heden

Het ontstaan

In het CD-boekje van de CD ’25 jaar Trööt in de Gööt” in 2003 beschrijft Sjef hoe hij bij Trööt in de Gööt kwam, in de periode dat Trööt in de Gööt in oprichting was. Hieronder een groot deel van die tekst (oorspronkelijk in Sittards dialect), aangevuld met de periode 2003-heden.

“Het was 16 november 1977 en ik was twee dagen daarvoor 16 geworden. Toen mocht ik uitgaan en ging ik naar “het Kelderke” in Sittard. Daar kwam ik na lange tijd oud klasgenoot van de basisschool Joop Wijnen tegen en hij vertelde me dat ‘ze’ met de oprichting van een nieuwe ‘zaate hermenie’ bezig waren.  En die ‘ze’ waren: op trompet: Rafael Coenen, Servaes Aarts en Marc van Maastricht. Op kleine trom: Jannie Eijkenboom. Jan Coenen op deksels, Bruno Celak grote trom. Op trombone: Marc Kalkhoven en Skip (Gangolf) Schiffler. Op saxofoon: Hans Bugleitner en Sjef Schurgers. Bert Salden en Peter van Daal op klarinet en altsaxofoon. Op bariton Wim Salden en Jos Hustinx.

Ik kreeg een oud uniform van Fanfare Sint Barbara uit Sanderbout mee naar huis met de opdracht: maak er maar wat van. De repetities van de ‘zaate hermenie’ waren (en zijn tot op de dag van vandaag) in het harmonielokaal van de Philharmonie Sittard. De naam van de nieuwe ‘zaate hermenie’ werd “Mit de Trööt in de Gööt”. Mijn eerste optreden was in Holtum voor gehandicapte kinderen. Dat was op de donderdag voor carnaval en op die avond is in Sittard altijd het “Auwt Wieverbal”.  Na het optreden gingen we nog de cafés in Sittard langs om overal te spelen. Wat me van die avond nog het meest bij staat is dat we in een café binnen gingen, op de tafels gingen staan en het nummer “Baby Face” speelden. Dit ging qua volume zo hard, maar was ook zo ‘nieuw’ dat heel Sittard die avond wist van “die nieuwe zaate hermenie” of ‘kapel’.  Vanaf dat moment was “Mit de Trööt in de Gööt” een feit.

Daarna ging het allemaal heel snel. Van Zwarte Pieten kapel tot huiskapel van “de Narre” in Overhoven en als “Koekeralle Kapel” in Hasselt.

Wisseling muzikanten

In de loop van de jaren zijn er nogal wat wisselingen in de bezetting geweest. Marc Kalkhoven (in de rol van muzikaal leider) stopte en Jan van Daal nam deze rol op zich. Ton Dirks nam de plek van Marc op ventieltrombone in en speelde zelfs nog op hoorn mee. Rafael Coenen en Marc van Maastricht stopten en Bert Schurgers en Roy Jetten vulden die plekken op trompet in. Toen stopte Jan Coenen en Ron Leurs werd zijn opvolger. Jos Hustinx maakte destijds de ‘definitieve’ overstap van TisniksentWurtniks naar Mit de Trööt in de Gööt en inmiddels speelt hij alweer heel wat jaren bij allebei de kapellen. Bruno Celak nam trompet les en bij optredens in zalen speelde Jannie op het drumstel. Heel kort (slechts gedurende twee optredens) was Paul Kuipers zowaar onze vaandeldrager! Hans Bugleitner stopte en hij werd opgevolgd door Joep Barrois op baritonsax. Wim, Bert, Peter, Skippy, Servaes en ik bleven zitten.

Naast de ‘gewone’ optredens zijn we, geïnspireerd door het “Bielemen kapelskestreffe” van de Bielemenkapel Overhoven, aan de ‘zaate hermeniekes wedstrijden’ gaan meedoen.  Daarvoor werden hele shows ingestudeerd met compleet met goochelacts en de dames die het ballet vormden.

Mede door de shows ontstond er de behoefte aan extra muzikale invulling door keyboard, gitaar en basgitaar. Arno Klasse ging keyboard spelen, Johan Evers (in eerste instantie de opvolger van Joep Barrois op grote trom) is via gitaar op basgitaar gaan spelen.  Bruno Selac stopte op trompet en zijn opvolger werd Herbert Vaasen.  Ron Leurs werd opgevolgd door Ron Lemmens op trompet maar hij ging al vrij snel op gitaar spelen. Jan van Daal stopte vanwege studie en zijn cafe “De Kup”Daardoor werd Joop Wijnen de nieuwe muzikaal leider. Joep Wijnands werd lid maar moest ook vrij snel afhaken vanwege zijn studie. Wim, Bert 1, Servaes, Jos , Skippy, Peter, Roy, Joop, Bert 2 en ik bleven. Met deze nieuwe bezetting en nieuwe muzikale mogelijkheden, gingen we nóg grotere shows maken. Grootste show was eigenlijk wel de “Magic Time Machine” in 1983,  met een vrachtwagen vol decor en attributen.

Zo is “Trööt in de Gööt van nu ontstaan hebben we jaarlijks heel veel optredens gedaan; gemiddeld wel 40 in een carnavalsseizoen. Vanaf de jaren 90 hebben we in totaal 4 CD’s opgenomen en zijn er nog enkele wisselingen van de bezetting geweest. Raymond en Jean-Pierre Ubachs kwamen de saxofoon-sectie versterken en toen Joop stopte heeft Karin Colaris ons muzikaal en met arrangementen ondersteund.  Later opgevolgd door Jan van Daal (herintreder). Michiel Bartholomeus is op trombone toegevoegd en Servaes werdopgevolgd door Bart Bartholomeus. Bert en Wim Salden stopten en met het stoppen van Bert kwam er een einde aan de saxofoon bezetting bij Trööt in de Gööt.

De 21ste eeuw
In 2000 vond de eerste editie van de “11evande11e”, toen nog op het OLV plein, in Maastricht plaats. Vanaf de eerste editie hebben we daar in totaal zo’n 8 keer acte de présence gegeven.

2003  was ons jubileum 25 jaar Trööt in de Gööt. De CD “25 jaar”, met de CD presentatie in Maastricht tijdens Winter Wonderland. Ook in de Zoepkoel hebben we in ons jubileumjaar opgetreden.
Dit is ook het eerste jaar Kanon van het Balkon in Sittard: tot nu toe hebben waren we alle edities van de partij. In 2018 zal dat dan voor de 15e keer zijn.

2004 Einde in zicht
Trööt in de Gööt kondigt in 2004 het einde van haar bestaan aan. (krantenartikel) Nog een  laatste seizoen met afscheidsoptreden in de Slotzitting van de Marotte en het allerlaatste optreden zou het Tröötekonkoer in Sittard zijn. Na afloop van het optreden op de bühne vraagt presentator Peet van Erp of Trööt in de Gööt in elk geval ook in 2005 op het Tröötekonkoer zal spelen. Sjef antwoord daar een voorzichtig soort van “ja”op. Traditioneel “start” ons seizoen met het Alternatief Sjöttefees in Sittard. Dat was ook het moment om te zien ‘hoe verder’. Drummer Jannie Eijkenboom had besloten definitief te stoppen. Áls we al wilden optreden tijdens het Tröötekonkoer moesten we op zijn minst nog op zoek naar een drummer. Deze werd gevonden in de persoon van Frits Dirks. In gezamenlijk overleg werd uiteindelijk besloten om nog een heel beperkt aantal optredens per jaar te doen en na elk seizoen te bekijken of we nog een jaar verder gaan of niet.

2005 en verder. De nieuwe insteek; géén optredens meer tussen carnavals-maandag en de 11e van de 11e van dat jaar en nog maar enkele optredens per jaar aannemen. Zodoende is het voor iedereen nog leuk en goed te doen, na meer dan 20 jaar gemiddeld  meer dan 40 optredens (door heel Limburg, België en Duitsland) per jaar te spelen.

Al vrij vroeg werden we bijgestaan door onze roadies; zij zorgen er elk optreden voor dat drumstel, gitaren en keyboard opgebouwd worden en tijdens de optredens de drank regelen. De roadies die in al die jaren de revue passeerden: Jan Salden, Wim Collé, Arjan Krijntjes, Harie Peters, Jac Appelmans, Jos Hochstenbach, Eric Richel, Jeroen Habets en momenteel René Dohmen en Ivo Savelkoul.

Inmiddels spelen we zo’n 8-10 x per carnavalsseizoen en hebben we nog enkele wisselingen van de wacht gehad de laatste 10 jaar;
Leon Beursgens heeft na een aantal maal te hebben uit geholpen zich bij ons aangesloten. Frits stopte en hij werd opgevolgd door Rens Evers. In 2016 stopt Rens en wordt Siem Crompvoets onze drummer. Wout Vaasen (inderdaad, zoon van Herbert) heeft ons een paar keer uit geholpen op drums (primeur; eerste vader zoon bezetting tijdens een optreden bij Trööt in de Gööt). Michiel Bartholomeus is na een paar jaar afwezigheid weer de trombone-sectie komen versterken.
Rob Vroomen is in maart 2016, na een paar keer uithelpen, vaste kracht bij de trompetten geworden.
En in deze bezetting gaan we seizoen 2017-2018 in het 40ste Trööt seizoen!